Végrendeletek fajtái és érvényességi feltételeik


Végrendeletek fajtái és érvényességi feltételeik

Kedves Olvasó!

Ígéretem szerint a végintézkedések körében előforduló egyes okiratok bemutatása következik! Nagyon sok esetben előfordul, hogy a kellő ismeretek hiánya miatt a végintézkedés érvénytelen lesz egy vagy több hiba miatt és jelentős anyagi, illetve egyéb kár származik belőle, mindamellett, hogy a végrendelkező, az örökhagyó végakarata sem teljesül, holott pontosan ezt szándékozta volna célozni. Ilyen esetekben elmarad a célzott joghatás, közérthetően a hagyaték egészének vagy részeinek olyan személyek részére történő juttatás, akik példának okáért valamilyen okból kedvesek a végrendelkező számára, illetve egyéb okból fontos az örökhagyó számára, hogy a hagyatékból az adott személyt, személyeket részesítse.

Nos, az írásbeli magánvégrendelettel és a kivételes helyzetekben alkalmazható szóbeli végrendelettel, illetve az ún. közös végrendelettel kapcsolatosan a következőket fontos tudnunk:

Az írásbeli magánvégrendelet

Írásbeli magánvégrendelet kizárólag olyan nyelven tehető érvényesen, amelyet a végrendelkező ért és amely nyelven a sajátkezűleg írt végrendelet esetén írni, míg más által írt végrendelet esetén olvasni tud. Ez reményeim szerint nem szorul különösebb magyarázatra, hiszen ha nem érti, illetve írni és olvasni sem tud az adott nyelven, hogyan várható el tőle bármilyen szándékának írásbeli kinyilvánítása, amelyhez jelentős joghatások fűződnek a későbbiekben.

Az írásbeli végrendeletet a végrendelkező személy vagy saját maga írja vagy más személyt kérhet meg annak leírására, nyilvánvalóan olyan nyelven, amelyet mindketten értenek és írni, olvasni tudnak az adott nyelven. Itt nagyon fontos kiemelni, hogy amennyiben a végrendelkező saját maga által írt és aláírt végrendeletet szeretne tenni és írógéppel vagy számítógéppel és nyomtatással állítja elő a végrendeleti okiratot, az mindenképpen érvénytelen, hiszen semmiképpen nem tekinthető a saját kézírásának, így a várt joghatás elmarad. Nagy bosszúság ez a végrendeletben megjelölt örökös számára!

Figyelem! Ugyanígy az ún. gyorsírással vagy a közönséges írástól eltérő egyéb jel- vagy számjegyírással (nota bene titkosírással vagy egyéb kódolt jelekkel) készült magánvégrendeleti okirat érvénytelen (az ilyen végrendelet tételéről sürgősen beszéljük le a nagypapát, ha módunk van rá).

Az írásbeli magánvégrendelet két formája alkalmazandó:

  • az ún. holográf végrendelet (a végrendelkező az elejétől a végéig saját kézírással írja le a végakarati rendelkezéseket és a végén aláírja azt)
  • az ún. allográf végrendelet (a végrendelkező akár más által írt (kézzel vagy nyomtatott formában megírt) végrendeletet két végrendeleti tanú együttes jelenlétében, előttük aláírja vagy ha azt már esetleg aláírta valamilyen okból, a két végrendeleti tanú egyidejű jelenlétében előttük az aláírását a magáénak elismeri, mindkét esetben szükséges és elengedhetetlen azonban az is, hogy a tanúk az okiratot – végrendeleti tanú minőségüket egyértelműen feltüntetve az okiraton – mindketten aláírják a megfelelő helyen)

Mindkét fajta magánvégrendelet esetén lehetséges az okiratot közjegyzőnél letenni, amennyiben azt szükségesnek ítéli a végrendelkező személy, különösen az alábbiakban ismertetett esetben.

Mikor érvényes az írásbeli magánvégrendelet? Az ún. alaki érvényességi feltételek a következők:

  • ha készítésének időpontja magából az okiratból kitűnik
  • holográf végrendelet esetén elejétől végéig maga írja és aláírja
  • allográf végrendelet esetén két (végrendeleti tanúi minőségben) tanú együttes jelenlétében aláírja, vagy ha azt már aláírta, az aláírást a két tanú előtt, azok együttes jelenlétében a magáénak ismeri el, és a végrendeletet mindkét esetben a végrendeleti tanúk is – e minőségük okiraton való feltüntetésével – aláírják; vagy
  • a sajátkezűleg írt vagy más által írt végrendeletet aláírja és akár nyílt, akár zárt iratként – végrendeleti jellegét az iraton egyértelműen feltüntetve – személyesen letétbe helyezi közjegyzőnél
  • A több különálló lapból álló, sajátkezűleg írt (holográf) magánvégrendelet akkor érvényes, ha minden lapja folyamatos sorszámozással lett ellátva, álláspontom szerint szintén a végrendeletet saját kezűleg író személy által
  • A több különálló lapból álló, más személy által írt (allográf) magánvégrendelet akkor érvényes, ha minden lapját folyamatos sorszámozással látták el, továbbá ha minden lapját a végrendelkező és mindkét végrendeleti tanúi minőségét is az okiraton feltüntető tanú aláírta

A szóbeli magánvégrendelet

Szóbeli végrendeletet kizárólag olyan személy tehet, aki az életét fenyegető olyan rendkívüli helyzetben van, amely írásbeli végrendelet megtételét semmiképpen sem teszi lehetővé vagy eleve lehetetlen.

Mikor érvényes a szóbeli magánvégrendelet?

A szóbeli végrendelet kizárólag akkor érvényes, ha a végrendelkező személy két tanú együttes és egyidejű jelenlétében, azok mindegyike által értett nyelven a végakaratát teljes terjedelmében szóban – vagy adott esetben valamilyen ismert jelnyelvet használó végrendelkező esetén ezen a jelnyelven – előadja és ezzel egyidejűleg azt is kijelenti, hogy ezen szóbeli nyilatkozata az ő végrendelete.

A szóbeli végrendeletre megfelelően alkalmazni kell az írásbeli magánvégrendelet tanújának személyére vonatkozó feltételeket, azzal az eltéréssel, hogy a tanú írni tudása a szóbeli végrendelet érvényességének nem feltétele.

A közös végrendelet

Nagyon fontos, hogy két vagy akár több személynek bármilyen formában, illetve alakban történő, ugyanabba az okiratba foglalt végrendelkezése a jogszabályban foglaltak szerint érvénytelen.

Ugyanakkor a házastársaknak az életközösség fennállása alatt készített, ugyanabba az okiratba foglalt írásbeli végrendeletét érvényesnek kell tekinteni, amennyiben

  • sajátkezűleg írt (holográf) végrendelet esetén az okiratot az egyik végrendelkező elejétől végig maga írja és aláírja, a másik végrendelkező pedig ugyanabban az okiratban végig sajátkezűleg írt nyilatkozatában kijelenti, hogy a végrendelet az ő végakaratát is magában foglalja és a nyilatkozatát aláírja
  • más által írt (allográf) végrendelet esetén a végrendelkezők egymás és a tanúk együttes és egyidejű jelenlétében írják alá a végrendeletet vagy mindkét végrendelkező egymás és a tanúk együttes és egyidejű jelenlétében külön nyilatkozik abban a tekintetben, hogy a végrendeleti okiraton szereplő aláírás a sajátja
  • a házastársak közvégrendeletet tettek
  • a több különálló lapból álló, más által írt közös végrendelet akkor érvényes, ha minden lapját folyamatos sorszámozással látták el, továbbá ha minden lapját a végrendelkezők mindegyike és mindkét tanú a végrendeleti tanúi minősége okiraton történő feltüntetése mellett aláírta.
  • az egyik végrendelkező által sajátkezűleg írt közös végrendelet akkor érvényes, ha minden lapját folyamatos sorszámozással látták el és minden lapját a másik végrendelkező is aláírta

Hogyan kell értelmezni a végrendeletet? A „favor testamenti” elve.

Nagyon régi jogelv, melyhez hasonló megoldás már a római jogban is alkalmazásra került. Célja az volt, hogy az örökhagyó végakaratának tiszteletben tartásával a végrendelet a lehetőségek szerint a legteljesebb mértékben érvényesülhessen, létrehozva az örökhagyó által kívánt joghatásokat, magyarul az öröklés rendjét az ő végintézkedése határozza meg. A jogszabály is ennek megfelelően fogalmaz:

„A végrendeletet kétség esetén az örökhagyó feltehető akaratának megfelelően és úgy kell értelmezni, hogy az örökhagyó akarata lehetőség szerint érvényre jusson. Ez a szabály nem szolgálhat alapul a végrendelet alaki hibájának orvoslásához.”

Ugyanakkor nagyon fontos az utolsó mondat, mely egyértelműen nem ad lehetőséget a végrendelet alaki hiba miatti érvénytelenségének felülbírálatára, reparálására azon az alapon, hogy érvényesülnie kell a „favor testamenti” elvének.

Fentieken túl nagyon fontos rendelkezések vonatkoznak még a végrendelet tételénél közreműködő tanúkra, ezeket is ismerni érdemes, hiszen a rájuk vonatkozó feltételeknek megfelelés hiánya miatt ugyanúgy járhatunk, mint ha az örökhagyó titkosírással írta volna végrendeletét, tehát érvénytelenséget eredményezhet adott viszonylatban.

Kedves Olvasóim!

A következő folytatásban éppen ezért fogjuk áttekinteni azokat a feltételeket, melyeket a végrendeleti tanúk vonatkozásában jogszabályi rendelkezések írnak elő.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!